Home Morsomme eventerOkseløp i Pamplona

Okseløp i Pamplona

Det er lange tradisjoner for okseløp i Spania, og den mest kjente er nok det elleville løpet i Pamplona. Løpet er i forbindelse med San Fermin-festivalen, og varer i en uke. Festivalen er til ære for skytsengelen San Fermin. Løpet filmes av to nasjonale TV-kanaler, og sendingen vises over hele verden. Selve okseløpet går gjennom den gamle bydelen og er 840 meter langt. De som deltar har hver sine okser løpende etter seg og oksene har en gjennomsnittsfart på 24 km i timen.

Det er ofte dødsfall og ulykker forbundet med dette løpet, kanskje særlig i den første delen av løpet, hvor gatene er smale med høye murvegger på begge sidene. Over 200 mennesker skades under dette løpet hvert eneste år. Fra starten av løpet og til målet hvor tyrefekterstadion befinner seg, bruker oksene ca. 4 minutter, og her ventes en sikker død for oksene. På tross av stor motstand fra dyreaktivister og økt oppmerksomhet fra resten av verden, lever denne tradisjonen videre.

Det sies at det første okseløpet fant sted allerede i 1215 og siden Ernest Hemingway i sin bok skrev om løpet i 1926 har nysgjerrige turister fra hele verden, også fra Norge, funnet veien til San Fermin-festivalen.